Porzás, porzók, porzópárok

2019.10.03 07:40

Kell említenem egy pár szót a porzásról. Megjelentek olyan "szavak" mint porzók és porzópárok. Ezt részletezném egy kicsit.

A legtöbb olajfának, hogy termést hozzon, egy másik olajfának a pollenjére van szüksége. Ennek oka az, hogy ne saját magukat porozzák be, hanem keveredjenek a gének és az új egyedeket majd az evolúció szelektálja...ez eddig pofonegyszerű.

Viszont nem mindegyik egyed kompatibilis egymással!

Ez alatt azt értem, hogy ha egy egyed (....valamilyen fajta...) magányosan áll egy adott területen, akkor azon a növényen lesz pl.: 1000 virágából 1 darab termés. Ez azért van, mert nem öntermékeny. Ha van mellette egy másik fajta is (...akármilyen....) azon az adott területen és lesz rajta mondjuk 1000 virágból  10 darab termés, akkor az azt jelenti, hogy nem reagáltak túlságosan egymásra. De ha az egyed mellett egy megfelelő fajta van, akkor ebből az 1000 virágból 200 darab termés lesz. Ez azt jelenti, hogy az adott egyednek a másik a porzója.

Azért van egy csavar az egészben...mégpedig az, hogy oda-vissza ez nem mindig működik. Az adott egyedet a másik beporozta, de az adott egyed a másikat nem.  Ha egymást is beporozzák, mégpedig jól, azaz oda-vissza működik a porzás, akkor beszélünk porzópárokról.

tehát:

porzó - egyirányú porzás ( pl.: A " Nostrale di Rigali " beporozza a Carolea "-t, de a Carolea" már nem a Nostrale di Rigali "-t, azaz a " Carolea " egyik jó porzója a " Nostrale di Rigali " )

porzópár - egymás porzói, azaz egymással kompatibilis fajok ( pl.: A fent említett " Nostrale di Rigali " beporozza a " Mervin "-t és a " Mervin " szintén beporozza a " Nostrale di Rigali "-t, tehát ezek porzópárok)

Ki kell még emelnem ebben a cikkben azt a kifejezést is, hogy:

öntermékeny - ez azt jelenti, hogy az adott fajta saját magát is képes beporozni , azaz magányosan is hoz termést , csak jóval szerényebb hozammal (pl.: 1000 virágból lesz 10-100 db).  Ha egy megfelelő porzó ill. porzópár van az ezen növény mellett, ugyanúgy mint a többi fajtánál, magasabb hozamot lehet elérni. Az öntermékenység mértéke fajtától függ!

...Természetesen ez az 1000 virágból lesz "ennyi-annyi" csak képletes, ezt az egyszerű megértetés és a szemléltetés miatt találtam ki....